aihm bylock

BYLOCK MAHKUMİYETLERİ İLE İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ GELİŞME: AİHM, 1.000 bAŞVURUYU DAHA HÜKÜMET’E BİLDİRDİ‼️

ByLock

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yalçınkaya kararı sonrası, 18 Aralık 2023 tarihinde 1.000 davayı Türk Hükümeti’ne bildirmişti (detaylı bilgi için tıklayınız). 05/02/2024 tarihinde haber verdiğim üzere AİHM Yalçınkaya benzeri ByLock iddiası ile mahkum olan 1.000 başvuruyu daha 5 ayrı grup halinde Türk Hükümeti’ne bildirdi.

BAŞVURUCULARIN ŞİKAYETLERİ

Başvurucular esas olarak, FETÖ/PDY üyeliği iddiasıyla yargılanmalarının ve mahkum edilmelerinin, Sözleşme’nin 7. maddesi uyarınca kanunsuz ceza olmaması ilkesini ve/veya 6. maddenin 1. fıkrası uyarınca adil yargılanma hakkını ihlal ettiğinden şikayet etmişlerdir. Başvurucuların mahkûmiyet gerekçeleri ortak olarak ByLock kullanımı iddiasına dayansa da ayrıca şu iddialar da bulunmaktadır: Tanık beyanı, sohbet, himmet, Banka, Sendika, dernek, kodlama (garson fişlemesi).

ankesor

Ankesör ya da sabit hattan aranma iddiasına dayanan mahkumiyetlerin hukuka aykırı olduğuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önündeki başvurular ile ilgili bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

5 ayrı grup altında birleştirieln İlgili 1.000 başvurucunun toplu listesini aşağıda bulabilirsiniz:

Ayrıca, ilgili 5 grubu ayrı ayrı aşağıda bulabilirsiniz:

istatistik aihm

Söz konusu 1.000 başvurunun başvuru tarihlerinin yıllara göre istatistiğini yanda bulabilrisiniz.

BYLOCK İDDİASINA DAYANAN MAHKUMIYET

Başvurular esas olarak, başvurucuların 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’de meydana gelen darbe girişiminin arkasında olduğu düşünülen ve Türk makamları tarafından “Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması” (bundan böyle “FETÖ/PDY” olarak anılacaktır) olarak tanımlanan silahlı terör örgütüne üyelikten mahkum edilmeleri ile ilgilidir.

bylock 1

Başvurucu ya da avukatları tarafından sunulan bilgilere göre, mahkumiyetler, diğerlerinin yanı sıra, başvurucuların, yerel mahkemelerin münhasıran FETÖ/PDY üyeleri tarafından kullanıldığı ve bu nedenle bir kişinin FETÖ/PDY’nin hiyerarşik yapısının bir parçası olduğunu kendi başına kanıtlamak için yeterli kanıt teşkil eden şifreli mesajlaşma uygulaması “ByLock” u kullandıkları iddiasına dayanıyordu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, mevcut başvuruların daha geniş iç geçmişi ve bağlamının, Yüksel Yalçınkaya v. Türkiye davasında ([BD], no. 15669/20, §§ 10-22 ve 108-40, 26 Eylül 2023) Büyük Daire tarafından ortaya konduğunu belirtmiştir (Yalçınkaya kararı ile ilgili görüşlerime ulaşmak için tıklayınız).

AİHM’IN ESAS ALACAĞI HUKUK VE İÇTİHAT

karar min 1

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ilgili davalarda Yüksel Yalçınkaya kararında belirtilen iç hukuk ve uygulamanın dikkate alınacağını belirtmiştir.

ÖNEMLİ NOTLAR

Türk Hükümeti Görüşlerini Sunacak

Mevcut başvurularda dile getirilen konular halihazırda Mahkeme’nin Yüksel Yalçınkaya v. Türkiye ([BD], no. 15669/20, §§ 237-356, 26 Eylül 2023), davasında karara bağlanmıştı. Türk Hükümeti, esasen başvuruların olgusal yönlerine atıfta bulundukları ve Mahkeme tarafından Yüksel Yalçınkaya’da (yukarıda anılan) veya Türkiye’ye karşı diğer benzer davalarda halihazırda karar verilmiş olan ön itirazlara veya yasal konulara atıfta bulunmadıkları ölçüde, ekli tabloda belirtilen şikayetler hakkında görüşlerini sunabilir. Bu minvaldeki görüşlerin Hükümet tarafından 14 Ekim 2024 tarihine kadar Mahkeme’ye gönderilmiş olması gerekmektedir.

Başvurucular Adil Tazmin Talebinde Bulunmayacaklar

Mahkeme’nin temsilcilere bildirdiği yazının ilgili kısmı aşağıdaki gibidir:

Hükümet başvuru hakkında görüşlerini sunmuş ise, söz konusu görüşler size sadece bilgi amaçlı
veya istisnai durumlarda görüşlerinizi sunmanız için gönderilecektir. Mahkeme’nin bu davalarda adil tazmin konusuna yaklaşımında benzer davalarda uygulanan pratik ve Yüksel Yalçınkaya davasında Sözleşme’nin 41. maddesi uyarınca alınan karar belirleyici olacaktır (Yüksel Yalçınkaya, §§ 420-432). Bu sebeple, tarafınızdan 41. Madde bağlamında adil tazmin talepleri sunulması istenmeyecektir (Bkz. Mahkeme İçtüzüğü’nün adil tazmin taleplerine ilişkin Uygulama Yönergesi’nin 23. paragrafı).

Mahkeme, Başvurucularin Gelişmelerden Ve Adres Değişikliklerinden Kendisini Haberdar Etmesini Istemektedir

Mahkeme’nin temsilcilere bildirdiği yazının ilgili kısmı aşağıdaki gibidir:

Mahkeme’nin haberdar edilmesi yükümlülüğü Mahkeme’yi, adres değişikliği veya başvurunuzla ilgili önemli gelişmelerden haberdar etme yükümlülüğü size aittir (Mahkeme İçtüzüğü 47. Madde 7. paragraf). Bundan sonraki yazışmalarınızda, lütfen bu davaya ilişkin başvuru numarasını her zaman belirtiniz. Dikkatinizi çekmek isterim ki, Mahkeme’nin iş yükü nedeniyle Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğü tüm talep ve gönderilerinize cevap veremeyebilir. Bu sebeple, Mahkeme’yle iletişiminizi sadece dosyanızın incelenmesi açısından elzem olan hususlarla sınırlandırmanız gerekmektedir.

Mahkeme, Başvurucuların elektronik İletişim sistemini (eComms) kullanmaları İstemektedir

Mahkeme’nin temsilcilere bildirdiği yazının ilgili kısmı aşağıdaki gibidir:


Başvurucuların Mahkeme ile iletişimlerinde elektronik iletişim sistemini (eComms) kullanmaları
şiddetle tavsiye edilmektedir. eComms kullanımıyla ilgili daha fazla ayrıntıya aşağıdaki web itesinden ulaşılabilir:
www.echr.coe.int/documents/ecomms_user_manual_for_representatives.pdf.

BYLOCK KULLANIMI İDDİASINA DAYANAN MAHKUMİYETLERE İLİŞKİN AİHM ÖNÜNDEKİ DİĞER DAVALAR

Yüksel Yalçınkaya v. Türkiye, no. 15669/20

ByLock kullanmak, sendika ve dernek üyeliği gerekçesiyle mahkûm olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya’nın yaptığı başvuruda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, başvurucunun söz konusu gerekçeler ile mahkûm edilmesinin Kanunsuz ceza olmaz ilkesini (Madde 7), Adil yargılanma hakkını (Madde 6) ve Toplantı ve dernek kurma özgürlüğünü (Madde 11) ihlal ettiğine hükmetti (detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayınız)

Karara ulaşmak için buraya tıklayınız.

18 Aralık 2023 tarihinde Türk Hükümeti’ne Bildirilen 1.000 Başvuru

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yalçınkaya kararı sonrası, 18 Aralık 2023 tarihinde 1.000 davayı Türk Hükümeti’ne bildirmişti (detaylı bilgi için tıklayınız).

AİHM DAVALARI HAKKINDA SMS İLE ÜCRETSİZ BİLGİLENDİRME HİZMETİ
aihm sms
  • Eğer başvuru numaranızı biliyorsanız,
  • Bu başvuru Davalı Devlet’e bildirildiyse,
  • Ve tarafımca takip edilen grupların birisi içerisinde arasında yer alıyorsa

Müvekkillerime sağladığım ‘Ücretsiz SMS ile Bilgilendirme’den siz de faydalanabilirsiniz. Bu hizmetten faydalanmak için buraya tıklayınız.

AİHM ÖNÜNDEKİ GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN WHATSAPP KANALIMA KATILABİLİRSİNİZ
Whatsapp
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önündeki davalarda yaşanan gelişmelere,
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına,
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin Türk Hükümeti’ni savunmaya davet ettiği davalara,
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önemli bildirilerine
  • Yazımlarıma,sıcağı sıcağına ulaşmak için kanalımı WhatsApp kanalımı takip edebilirsiniz.

Similar Posts