AİHM Başvuru

AİHM BAŞVURU TAKİBİ: ‘BAŞVURUDA BİR KARAR ALINMASI BEKLENMEKTEDİR’ UYARISI NE DEMEK?

Yalçınkaya kararı sonrası ceza mahkumiyetine yönelik şikayetlerle ilgili AİHM başvuru takibi epey önem kazandı. AİHM, Yalçınkaya davasında (bakınız, Yüksel Yalçınkaya v. Türkiye, no. 15669/20, 26 Eylül 2023, § 414) ele alınan hukuki duruma benzer 8.000’den fazla başvurunun kendi önünde beklemekte olduğunu belirtmişti.

Yalçınkaya başvurusu, 17/03/2020 tarihinde yapıldığı, bu dava 19/02/2021 tarihinde Türk Hükümeti’ne bildirildiği, 26/09/2023 tarihinde bir karar verildiği halde 17389/20; 15013/20; 13762/20; 14894/20; 11110/20; 64687/19; 14871/20 numaralı yedi başvuru hariç geçtiğimiz aya kadar AİHM’n bahsettiği 8 bin başvuruda yıllarca herhangi bir gelişme yaşanmamıştı. 18 Aralık 2023 tarihinde ise AİHM, Yalçınkaya kararı sonrası, ByLock iddiaasına dayanan mahkumiyetlerle ilgili toplam 5 ayrı grupta bin başvuruyu (detaylar için tıklayınız) Türk Hükümeti’ne bildirdi. AİHM önündeki diğer benzer 7.000’den fazla başvuruda ise henüz herhangi bir gelişme bulunmamaktadır.

aihm basvuru

Yukarıda bahsettiğim bu gelişmeler sonrası pek çok başvurucu, AİHM’in Yargılama Süreci arama motoru (SOP) üzerinden AİHM başvuru takibi yaptıklarında (yandaki görseldeki gibi) ‘BAŞVURUDA BİR KARAR ALINMASI BEKLENMEKTEDİR’ ibaresi ile karşılaşmakta ve bunun anlamını merak etmektedir.

Duruma göre bir kaç ay duruma göre 2 yıl süren bu aşama şu anlama gelmektedir: AİHM Başvurusu, ilk hukuki değerlendirmeyi beklemektedir, ilk değerlendirme sonrası başvuru ya Hükümet’e bildirilecek ya da kabul edilemez bulunacaktır. Bu süre zarfında AİHM başvuru takibi titiz bir şekilde yapılmalıdır.

Sonuç olarak başvurunuzda ‘BAŞVURUDA BİR KARAR ALINMASI BEKLENMEKTEDİR’ yazması gayet normaldir, duruma göre bu aşama 2 yıl belki de daha fazla sürebilir.

‘Bilgi Amaçlı Bir AİHM Başvurusunun Mahkeme Önündeki Aşamaları ve Yaklaşık Süreleri’ için bu bağlantıda yer alan yazımı okuyabilirsiniz.

AİHM Başvuru Takibi Neden Önemlidir?

2022 verilerine göre AİHM başvurularının yalnızca %85’i Hükümet’e bildirilmiştir, yani başvuruların %15’i tek yargıç tarafından kesin bir şekilde kabul edilemez bulunmuştur.

Aradan yıllar geçtiği halde AİHM başvurusunda karar alınmasının beklenmesi, başvurunun kabul edildiği anlamına gelmemektedir.

Ben başvurdum, AİHM cevap verecektir.’ demeyin! Başvurunun her aşamasını usulüne uygun olarak takip edilmelidir, bunun aksi durumunda AİHM, başvuruyu kayıttan düşürebilir. Bu durum AİHM başvuru takibinin önemini gözler önüne sermektedir, yukarıda da belirttiğim üzere AİHM başvuru takibi titiz bir şekilde yapılmalıdır.

AİHM Başvuru Takibi Nereden Yapılır?

AIHM Basvuru Takibi
AİHM BAŞVURU TAKİBİ: 'BAŞVURUDA BİR KARAR ALINMASI BEKLENMEKTEDİR' UYARISI NE DEMEK? 5

Yukarıda bir görseli bulunan AİHM’in Yargılama Süreci arama motoru (SOP)’nu kullanarak bir AİHM başvurusunun hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz, AİHM başvuru takibini yapabilirsiniz. Yargılama Süreci arama motoruna ulaşmak için buraya tıklayınız.

Whatsapp
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önündeki davalarda yaşanan gelişmelere,
  • AİHM kararlarına,
  • AİHM’in Türk Hükümeti’ni savunmaya davet ettiği davalara,
  • AİHM’in önemli bildirilerine
  • Yazımlarıma,sıcağı sıcağına ulaşmak için kanalımı WhatsApp kanalımı takip edebilirsiniz.

Similar Posts