AHM

AIHM, HABERLEŞMEYE SAYGI HAKKININ IHLAL EDILDIĞI IDDIALARINA ILIŞKIN BIR KISIM BAŞVURULAR HAKKINDA KAYITTAN DÜŞÜRME KARARI VERDI

Dava Konusu: haberleşmeye saygı hakkı

haberleşmeye saygı hakkı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde yer alan söz konusu başvurular, başvurucuların tutuklulukları esnasında yazışmalarının UYAP Bilişim Sistemi’ne (UYAP) kaydedilmesi nedeniyle haberleşmeye saygı hakkının ihlaline ilişkindir. İlgili zamanda, başvurucular Türkiye’deki farklı ceza infaz kurumlarında tutuluyordu. Tutuklulukları sırasında, başvurucular, hem göndermek istedikleri yazışmaların hem de kendilerine gönderilen yazışmaların sistematik olarak kontrol edilme ve/veya UYAP sistemine kaydedilme uygulamasına son verilmesi için yetkili yargı organlarına (infaz hakimliği ve Ağır Ceza Mahkemesi) başvurmuşlardır.

Ancak bu başvuru ve itirazlarının reddedilmesi üzerine başvurucular aynı şikayetlerini Anayasa Mahkemesi önünde dile getirmiş, Anayasa Mahkemesi ise söz konusu şikayetlerin tamamın özetle kabul edilemez bulmuştur. Anayasa Mahkemesi’nin kararları üzerine ise başvurucular İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin (“Sözleşme”) [Daha yaygın adıyla ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)] 8. maddesine dayanarak Haberleşmeye Saygı Gösterilme haklarının ihlal edildiğini ileri sürerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bireysel başvuru yapmıştır.

Başvuruların AİHM Önünde Ele Alınması

Başvuruların Türk Hükümeti’ne Bildirilmesi

AİHM Başvuru

AİHM, benzer şikayetlerin dile getirildiği 215 başvuruyu, Hakkı DAĞLI against Turkey and 214 other applications davasında birleştirerek grup olarak ele almış ve 27 Haziran 2022 tarihinde Türk Hükümetine cevaplaması için bir takım sorular yöneterek tarafları dostane çözüm imkanını değerlendirmeye davet etmiştir (Detayları, 1 Eylül 2022 tarihli yazımda bulabilirsiniz).

Taraflar arasında dostane çözüme varılamaması nedeniyle, Türk Hükümeti, savunmasını Avrupa İnsan Hakalrı Mahkemesi’ne göndermiş ve bu savunma 18 Ocak 2023 tarihinde tarafların bilgisine sunulmuştur. Bu sefer başvurucular, 2023 yılı mart ayına kadar Türk Hükümeti’nin savunmasına karşı kendi gözlemlerini ve adil tazmin taleplerini sunmaya davet edilmiştir.

Başvurucuların da kendi gözlem ve adil tazmin taleplerini sunması ve akabinde Türk Hükümeti’nin de ikinci ve son savunmasını sunması üzerine yargılama sona ermiştir.

26 Eylül 2023 tarihli Hakkı Dağlı ve diğer 89 başvurucu v. Türkiye Kararı

Türk Hükümeti’nin savunmasına karşı ilk süresi (yani 2023 yılı mart ayı) içerisinde kendi gözlemlerini ve adil tazmin taleplerini sunan 90 başvurucunun başvuruları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, tarafından karara bağlanmış ve bu karar Hakkı Dağlı ve diğer 89 başvurucu v. Türkiye Kararı adı altında, 26/09/2023 tarihinde taraflara bildirilmiştir (ilgili yazım için tıklayınız).

Avrupa Mahkemesi, tutukluların mektuplarının UYAP’a taranması uygulamasının kaynağını teşkil eden Adalet Bakanlığı’nın ve de Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün yazılarının yeterli “niteliğe” sahip bir “yasa” olarak kabul edilemeyeceğini, yeterli korumayı ve kamu makamlarının Sözleşme ile güvence altına alınan haklara yönelik keyfi saldırılarını önlemek için gerekli yasal kesinliği karşılamadığını belirtmiştir. Sonuç olarak, MAhkeme, hükümlü ve tutukluların mektuplarının kaydedilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesinin 2. fıkrası anlamında “yasayla öngörülmüş” olarak kabul edilemeyeceğine karar vererek Haberleşmeye Saygı Gösterilmesi haklarının ihlal edildiğine hükmetmiştir.

AİHM tazminat

Bu kararda, aralarında 4 müvekkilimin de yer aldığı 50 başvurucuya gider ve masraflar bağlamında çeşitli miktarlarda ödeme yapılması kararlaştırılmış hatta 2024 yılı Aralık ayı başlarında kararda belirtlen meblağlar başvurucuların banka hesaplarına yatırılmıştır.

18 Ocak 2024 tarihli Erdoğan ve Diğerleri v. Türkiye Kararı

Mahkeme’nin, Haberleşmeye Saygı Gösterilmesi Hakkı‘nın ihlal edildiği iddiasıyla 27 Haziran 2022 tarihinde Türk Hükümeti’ni savunmasını sunmaya davet ettiği 215 başvuru arasında yer aldığı ve Türk Hükümeti’nin savunmasını sunduğu halde süresi içerisinde cevap verilmeyen dolayısıyla takip edilmeyen yedi başvuru, Erdoğan ve Diğerleri v. Türkiye Kararı adı altında birleştirilerek kayıttan düşürülmüştür (karara ulaşmak için tıklayınız).

18 Ocak 2024 tarihli Erdoğan ve Diğerleri v. Türkiye Kararına Karşı ne yapılabilir?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Kayıttan düşürme başlıklı 37. maddesi aşağıdaki gibidir:

Madde 37 – Kayıttan düşürme

  1. Yargılamanın her aşamasında, Mahkeme aşağıdaki koşulların oluştuğu kanısına varırsa bir başvurunun kayıttan düşürülmesine karar verebilir:
    a) başvuru sahibi davasını takip etme niyetinde değilse, veya
    b) ihtilaf çözümlenmişse, veya
    c) Mahkeme’nin saptadığı herhangi bir başka gerekçeden ötürü, başvurunun incelenmesinin sürdürülmesini haklı kılan bir neden görülmezse.
    Ancak, bu Sözleşme ve protokolleri ile güvence altına alınan insan haklarına saygının gerekli kıldığı hallerde, Mahkeme başvuruyu incelemeye devam eder.
  2. Mahkeme, koşulların bunu haklı kıldığı kanısına varırsa, bir başvurunun yeniden kayda alınmasını kararlaştırabilir.

Bu kapsamda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, davanın takip edilmemesine neden olan mazereti geçerli bir neden olarak görmesi durumunda başvuruyu tekrar kayda alabilir. Ancak, karar bir komite tarafından verildiği için Sözleşme’nin 28. maddesinin 2. fıkrası kapsamında komite tarafından verilen kararlar kesindir. Sonuç olarak söz konusu kayıttan düşürme kararına karşı bir itiraz yolu bulunmamaktadır.

Türk Hükümeti’nin Savunmasına İlk Süresi İçerisinde Cevap Vermeyenlerin Listesi

Türk Hükümeti’nin savunmasına ilk süresi içerisinde cevap vermeyenlerin listesini 16 Mayıs 2023 tarihli yazımda bulabilirsiniz.

Son Bir Uyarı

AİHM

10 Eylül 2022 tarihinde davanın çekişmeli aşamaya geçtiğini (ilgili yazım için tıklayınız) ve de 18 Ocak tarihinde Türk Hükümeti’nin savunmasına karşı başvurucuların kendi gözlemlerini ve adil tazmin talepelirini sunmaları gerektiğini belirtmiştim.

AİHM

Hatta depremden etkilenen tüm hukukçu, avukat ile başvuruculara çeviri dahil ücretsiz tüm desteği vereceğimi belirtmiştim.

AİHM

Yine, dava ile ilgili tüm gelişmeler hakkında kamu oyunu bilgilendirmeye çalışmıştım.

AİHM

Hatta, süresi içerisinde cevap vermeyen başvurucuların listesini de yayımlayarak başvurularının kayıttan düşürülmemesi adına bu kişilerin davalarını takip etmelerini tavsiye etmiştim.

Tüm bu çabalarıma rağmen başvuruların br kısmının düşmesini maalesef üzüntüyle karşıladım. Bu gibi olumsuz sonuçların azaltılması adına WhatsApp kanalımın takip edilmesini tavsiye ederim.

Whatsapp
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önündeki davalarda yaşanan gelişmelere,
  • AİHM kararlarına,
  • AİHM’in Türk Hükümeti’ni savunmaya davet ettiği davalara,
  • AİHM’in önemli bildirilerine
  • Yazımlarıma,sıcağı sıcağına ulaşmak için kanalımı WhatsApp kanalımı takip edebilirsiniz.

Similar Posts