ecomms min

eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti

eComms Nedir?

eComms

eComms (AİHM Elektronik İletişim Hizmeti), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)‘nin başvurucuların temsilcileriyle ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 36. maddesinin 2. fıkrası kapsamında Daire Başkanı tarafından kendisine temsil etme yetksi verilmişse başvurucunun bizzat kendisi ile elektronik iletişim kurmasını sağlamak için sunduğu bir hizmettir.

eComms Ne Zaman Açılır?

AİHM

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, uzun bir test çalışmasının ardından bu elektronik belge değişim sistemini 2016 yılında başvurucuların ya da avukatlarının kullanımına açtı. Bu hizmet, bir şikayet İç Tüzüğün 54. maddesinin 2. fıkrasının (b) bendi uyarınca davalı Sözleşmeci Tarafa bildirildiğinde ya da bir hukuki bölümün bunun açıkça yapılacağına ve elektronik iletişimin kurulması gerektiğine karar verdiğinde etkinleştirilir. Bu süreç uzun yılları bulabilir. Dava bu aşamaya gelmeden başvurucu ya da avukatları kendiliğinden başvurunun bir eComms hesabına eklenmesini talep edemezler.

Bu hizmet, bir şikayet İç Tüzüğün 54. maddesinin 2. fıkrasının (b) bendi uyarınca davalı Sözleşmeci Tarafa bildirildiğinde ya da bir hukuki bölümün bunun açıkça yapılacağına ve elektronik iletişimin kurulması gerektiğine karar verdiğinde etkinleştirilir.

eComms hesabının yalnızca bu aşamada açılmasının önemli bir sebebi var. Gerçek şu ki, başvuru sahiplerinin Strazburg mahkemesine yaptıkları başvurular büyük ölçüde ve çeşitli nedenlerle kabul edilemez bulunmaktadır. İstatistikler Mahkemenin şikayetlerin yüzde 90’ını kabul edilemez bulduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, elektronik iletişim aracı, başvurularını desteklemek üzere uygun argümanlar sunan başvuru sahiplerinin kullanımına sunulmuştur.

Sistemin tasarımı ve kolaylığı, herhangi bir basılı belgenin gönderilmesine ihtiyaç duyulmadan tüm yazışmaların sisteme yüklenilmesine izin vermesidir. Bu kapsamda belgelerin gönderilmesi ve alınmasında tasarruf edilen zaman ve anlık alındı bildirimi gibi temel avantajları bulunmaktadır.

Herhangi bir başvurunun Davalı Devlet’e bildirilip bildirilmediğini öğrenmek için buraya tıklayarak Başvurunun Davalı Devlet’e Bildirilip Bildirilmediğini Öğrenme Otomasyonu‘nu kullanabilirsiniz.

eComms İçin Nasıl Talepte Bulunulur?

eComms hesabı açılması talebinde bulunmak için öncelikle ilk başvuru esnasında doldurulan başvuru formunun 3. sayfasının altında yer alan ‘C.3. Yetki belgesi‘ kısmının ‘Mahkeme ve Başvurucu arasında elektronik iletişim’ başlıklı 37. maddesindeki kutucuğa (Lütfen aşağıdaki görseli inceleyiniz) temsilcinin e-posta adresi yazılmalıdır. Buraya yazılacak bir e-posta adresine ait bir eComms hesabının bulunup bulunmadığı önemli değildir. Çünkü yazılan e-posta adresine ait bir eComms hesabı varsa başvuru söz konusu hesaba eklenecektir, eğer yazılan e-posta adresine ait bir eComms yoksa o zaman da söz konusu e-posta adresi üzerinden yeni bir eComms hesabı açılacaktır.

c15836 7d64984346cf4c9a8573a40597227e04~mv2

İlk başvuru esnasında doldurulan yetki belgesinde bir e-posta adresi belirtilmesi zorunlu değildir. Çünkü, dava yukarıda belirtilen aşamaya geldiğinde:

Eğer başvurucunun bir temsilcisi yoksa, Mahkeme, başvurucuya bir Yetki Belgesi göndererek başvurucudan bir temsilci atamasını isteyecektir (Yetki Belgesine ulaşmak için buraya tıklayınız). Böyle bir durumda, yetki belgesinin usulüne uygun olarak doldurulması ve ‘Mahkeme ve Başvurucu arasında elektronik iletişim’ başlıklı 37. maddedeki kutucuğa temsilcinin e-posta adresinin yazılması gerekir.

Eğer başvurucunun bir temsilcisi varsa, ayrıca bu temsilcinin bir eComms hesabı varsa ancak başvuru esnasında ‘Mahkeme ve Başvurucu arasında elektronik iletişim’ başlıklı 37. maddedeki kutucuğa temsilcinin e-posta adresi yazılmadıysa burada yer alan örnek dilekçe kullanılarak başvurunun temsilcinin eComms hesabına eklenmesi talep edilmelidir.

Eğer başvurucunun bir temsilcisi varsa ancak bu temsilcinin bir eComms hesabı yoksa ve de başvuru esnasında ‘Mahkeme ve Başvurucu arasında elektronik iletişim’ başlıklı 37. maddedeki kutucuğa temsilcinin e-posta adresi yazılmadıysa burada yer alan örnek dilekçe kullanılarak temsilci adına eComms hesabı açılması ve başvurunun bu hesaba eklenmesi talep edilmelidir.

Mahkeme istemese dahi, dava söz konusu aşamaya geldiğinde başvurucu ya da avukatı bir dilekçe ile Mahkeme’den başvurunun bir eComms hesabına eklenmesini talep edebilir.

eComms Kullanmak Zorunlu mu?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Elektronik İletişim Hizmeti olan eComms’u kullanmak zorunlu değildir, bu husus başvurucunun ya da temsilcisinin tercihine bırakılmıştır. Ancak Mahkeme her zaman Elektronik İletişim Hizmeti’nin kullanılmasını teşvik etmektedir.

Herhangi bir başvuru bir eComms hesabına ekli olsa dahi ilgililer Mahkeme’ye göndermek istedikleri belgelerini posta yoluyla da Mahkeme’ye gönderebilirler. Bununla birlikte, eğer bir başvuru bir eComms hesabına ekliyle Mahkeme kendi bildirimlerini mutlaka Elektronik İletişim Hizmeti üzerinden yapar. eComms üzerinden gönderilen bu belgenin başvurucu tarafından açılıp açılmaması ya da başvurucu tarafından okunup okunmaması Mahkeme’ye bağlamamaktadır.

Avukatlar İçin eComms

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, özellikle hukuk bürolarının tek bir eComms hesabı üzerinden Mahkeme ile iletişim kurmalarını tavsiye etmektedir. Bununla birlikte, hukuk büroları birden fazla eComms hesabı açabilir. Hatta tek bir avukat dahi birden fazla eComms hesabına sahip olabilir.

Eğer başvuru formu doldururlurken ya da sonradan Mahkeme’ye eComms için e-posta adresi bildirildiyse ve ilgili başvuru kapsamında Mahkeme elektronik iletişimi uygun gördüyse ilgili başvuru, kural olarak, doğrudan söz konusu eComms hesabına eklenir. Ancak zaman zaman, Mahkeme’nin yaşadığı yoğunluktan dolayı bu konuda aksaklık yaşanabiir. Böyle bir durumda Mahkeme’ye dilekçe yazarak söz konusu başvurunun eComms hesabına eklenmesi talep edilmelidir.

eComms Kullanımının İstisnaları

Bir davanın tebliğinden sonra, savunmalarını elektronik ortamda yapmayı tercih eden başvuranlar, Mahkeme ile olan tüm yazılı iletişimlerini Mahkeme’nin Elektronik İletişim Hizmetini kullanarak göndermelidir ve aşağıdaki istisnalar dışında, Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından kendilerine eComms aracılığıyla gönderilen yazılı iletişimleri kabul etmelidir:

  • (a) Mahkeme İç Tüzüğü’nün 39. maddesi uyarınca geçici tedbir talebine ilişkin tüm yazılı bildirimler sadece faks, posta yoluyla ya da ECHR Rule 39 Site üzerinden gönderilir;
  • (b) Elektronik formatta kapsamlı bir şekilde görüntülenemeyen planlar, kılavuzlar vb. gibi ekler posta yoluyla dosyalanabilir;
  • (c) Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğü kâğıt belge veya ekin posta yoluyla gönderilmesini talep edebilir.

Başvuru sahibi bir belgeyi posta veya faks yoluyla dosyalamışsa, mümkün olan en kısa sürede, gönderilen belgeyi tanımlayan, gönderim tarihini belirten ve elektronik dosyalamanın mümkün olmamasının nedenlerini ortaya koyan bir posta veya faks yoluyla dosyalama bildirimini elektronik olarak sunmalıdır.

eComms Sisteminin Kullanımı

Teknik Gereksinimler

Windows veya Mac OS X gibi masaüstü işletim sistemleri, ayrıca IOS ya da Android gibi mobil işletim sistemleri de AİHM Elektronik İletişim Hizmetini desteklenmektedir. Bu işletim sistemleri üzerinden de eComms hesabına giriş yapabilir, gelen belgeleri görüntüleyebilir ya da belge gönderebilirsiniz.

eComms Hesabı Nasıl Açılır?

1. Adım: Hesap Doğrulama

hesap dogrulama e postasi min

Eğer Avrupa İnsan Haları Mahkemesi’ne eComms hesabı açılması için bildirilen e-posta adresi üzerinden daha önce eComms hesabı açılmadıysa öncelikle ilk bağlantı kurularak e-postanın doğrulanması gerekir.

Bu amaçla Mahkeme (ECHR-CEDH eComms adı ile), ilk önce ilgiliye yandaki görseldeki gibi bir ‘hesap doğrulama’ e-postası gönderecektir.

Bu e-postada, hesabın doğrulanması ve eComms hesabı açılması amacıyla bir bağlantı yer almaktadır. İlgilinin o bağlantıya tıklayarak hesabını doğrulaması gerekir.

2. Adım: Şifre Belirleme

İlgili, kendisine gönderilen epostada yer alan bağlantıya tıklayarak hesabını doğruladıktan sonra yanda yer alan görseldeki gibi karşısına şifre belirleme ya da değiştirme ekranı çıkacaktır.

İlgilinin bu ekranda bir şifre belirlemesi ve bu şifreyi doğrulaması gerekir.

sifre belirle min

3. Adım: Sisteme Giriş

sifre belirle min 1

3. adımda ise ilgili, şifresini belirledikten ve de bu şifresini doğruladıktan sonra sayfanın altında yer alan ok simgesine tıklayarak sisteme giriş yapmalıdır.

4. Adım: Sistemin İçeriği

Sisteme ilk giriş yaptığınızda aşağıdaki görseldeki gibi herhangi bir başvurunun ekli olmadığı bir ekranla karşılaşırsınız

eComms bos min 1
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 29

Bir Başvurunun Eklenmesi

1. Adım: Bildirim

eComms (AİHM Elektronik İletişim Hizmeti) hesabına herhangi bir başvuru eklendiğinde aşağıdaki görseldeki gibi e-posta ile bilgilendirme yapılır

basvurunun eklenmesi bildirimi min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 30

2. Adım: Eklenen Hesapların görüntülenmesi

eComms hesabına eklenen başvuruları aşağıdaki görseldeki gibi sistem üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

ecomms ekran goruntusu min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 31

Gelen Belgeyi Görüntüleme

1. Adım: E-posta Bildirimi

eComms (AİHM Elektronik İletişim Hizmeti) hesabına herhangi bir evrak eklendiğinde aşağıdaki görseldeki gibi e-posta ile bilgilendirme yapılır. Bu bilgilendirmede, başvuru numarası, davanın adı ve belgenin başlığı yer almaktadır. Belge başlığı, içeriğine göre adlandırılmaktadır. Örneğin aşağıdaki görselde AİHM Elektronik İletişim Hizmeti üzerinden gönderildiği bildirilen belge ‘Davalı Devlet’in gözlemlerinin ekleri’dir.

belge gelme bildirimi min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 32

2. Adım: Sisteme Girme ve İlgili Başvuruyu Seçme

Yukarıdaki şekildeki gibi bir e-posta bildirimi alındıktan sonra, sisteme girilerek belgenin gönderildiği ilgili başvuru seçilir.

ecomms ekran goruntusu min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 33

3. Adım: Dava Ekranını Açma ve Gelen Kutusunu Görüntüleme

İlgili başvurunun üzerine tıklandıktan sonra açılan ekranın sol tarafında dava bilgileri yer alır, sağ tarafında ise gelen belgeler yer almaktadır. Tüm belgeler PDF formatındadır. Gelen belgeyi okumak için üzerine tıklayarak bilgisayarınıza ya da mobil cihazınıza indirmeniz gerekir. Böylelikle cihazınıza inen belgeyi açıp okuyabilirsiniz.

gelen kutusu min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 34

Belge Gönderme

1. Adım: Sisteme Girme ve İlgili Başvuruyu Seçme

Öncelikle sisteme girilerek belge gönderilmek istenen başvuru seçilir.

ecomms ekran goruntusu min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 35

2. Adım: Dava Ekranını Açma

İlgili başvurunun üzerine tıklandıktan sonra, aşağıdaki görselde de görüleceği üzere, açılan ekranın sol tarafında dava bilgileri yer alır, sağ tarafında ise gelen belgeler yer almaktadır. Bu ekranda, belge göndermek için ‘send document(s)’ butonuna tıklayınız.

Send documents sec min 1
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 36

3. Adım: Belge Yükleme

Alana bir ya da birden fazla belgeyi aynı anda ya da sırayla yükleyebilirsiniz. Açılan belge yükleme alanına iki şekilde belge yüklenebiir:

  1. Sürekle bırak yöntemiyle gönderilmesi istenen belge ya da belgeler fareyle sürüklenip alana bıraklabilir ya da
  2. Browse (Tara)‘ seçeneğiyle gönderilmek istenen belgeyi bilgisayar ya da mobil cihazınızda seçilebilirsiniz.

Belge göndermeden önce aşağıda yer alan ‘Biçim ve adlandırma kurallarını mutlaka okuyunuz.

surukle min 2
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 37

4. Adım Belgenin Gönderilmesi

Yüklenen belge ya da belgeler aşağıdaki görseldeki gibi listelenir. Bu aşamada, sayfanın sağ alt kısmında bulunan ‘Send (Gönder)’ butonuna tıklayınız.

yuklenen belge min 1
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 38

5. Adım: Strazburg Yerel Saati Onayı

AİHM‘e belge gönderilirken ‘gönderilen belgenin Strazburg yerel saatine göre Mahkeme’ye sunulduğunun’ kabul edilmesi gerekir. Bu kabul beyanı için, ‘Send’ butonuna tıkladıktan sonra, aşağıdaki görselde görüldüğü gibi, bir bildirim çıkacaktır. Bu bildirimde yer alan beyaz kutucuğun işaretleyerek ardından tekrar ‘Send’ butonuna tıklayınız. Böylelikle belge ya da belgeleriniz Mahkeme’ye sunulacaktır.

saat min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 39

Gönderilen Belgenin Teyit Edilmesi

AİHM Elektronik İletişim Hizmeti üzerine bir belge gönderildiğinde sistem otomatik olarak bir teyit metni oluşturur. Oluşturulan bu teyit metni, gönderilen belgenin ilk sayfasının önüne gelecek ve ayrı bir sayfa olacak şekilde gönderilen belgeye eklenir.

ecomms dogrulama min 1

Yandaki görselde bir örneğini bulabileceğiniz teyit metni, belgenin adını, belgenin Strazburg yerel saatine göre Mahkeme’ye sunulduğu tarihi ve belgenin gönderildiği hesap adını içemektedir. Teyit metnini görüntülemek için gönderilen belgeyi cihazınıza indirip açmanız gerekir.

Gönderilen Belgelerin Görüntülenmesi

1. Adım: Sisteme Girme ve İlgili Başvuruyu Seçme

Öncelikle sisteme girilerek görüntülenmek istenen belgenin yer aldığı başvuru seçilir.

ecomms ekran goruntusu min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 40

2. Adım: Dava Ekranını Açma

İlgili başvurunun üzerine tıklandıktan sonra, aşağıdaki görselde de görüleceği üzere, açılan ekranın sol tarafında dava bilgileri yer alır, sağ tarafında ise gelen belgeler yer almaktadır. Bu ekranda, gelen belgeler görüntülemek için ‘sent items (gönderilen öğeler)’ butonuna tıklayınız.

gonderilen belge ilk ekran min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 41

3. Adım: Gönderilen Belgelerin Görüntülenmesi

‘sent items (gönderilen öğeler)’ butonuna tıkladıktan sonraki ekranda gönderilen belgeler listelenecektir. Tüm belgeler PDF formatındadır. Herhangi belgeyi okumak için üzerine tıklayarak bilgisayarınıza ya da mobil cihazınıza indirmeniz gerekir. Böylelikle cihazınıza inen belgeyi açıp okuyabilirsiniz.

gonderilen belgeler ana ekran min 2
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 42

İki Aşamalı Doğrulama

AİHM Elektronik İletişim Hizmeti, ayrıca daha güvenli bir iletişim için iki aşamalı doğrulama hizmeti de sunmaktadır. Hem masaüstü hem de mobil işletim sistemleri üzerinde çalışan iki aşamalı doğrulama sistemi zorunlu olmayıp tercihe bırakılmıştır. Hesabını iki aşamalı doğrulama ile güven altına alan ve sisteme girmeyen çalışan ilgili kişinin eComms hesap adı ile şifresini girdikten sonra kimliğini doğrulayabilmesi için ek bir güvenlik aşamasından daha geçmesi gerekir.

eComms iki asamali dogrulama min

Bu kapsamda ilgili kişi, yandaki görselde de görüleceği üzere aşağıdaki kimlik doğrulama seçeneklerden birini kullanmalıdır:

  • Google Authenticaor gibi doğrulama uygulamaları
  • E-posta
  • Kurtma kodu
  • Parmak izi ya da yüz tanımlama

Karşılaşılan Teknik Sorunlar

Teknik zorluklarla karşılaşırsanız veya belgelerin acilen gönderilmesi gerekiyorsa, örneğin zaman kısıtlamalarına uymak için, bu belgeler +33 (0) 3 88 41 27 30 numaralı telefona fakslanmalıdır. Böyle bir durumda, ekli belgeleri içeren tüm diğer belgeler, posta yoluyla üç nüsha olmak üzere veya faks yoluyla bir nüsha ve faks çekilmesinin ardından posta yoluyla üç nüsha gönderilmesi suretiyle Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğüne gönderilmelidir.

Biçim ve adlandırma kuralları

eComms üzerinden sunulacak tüm belgeler PDF formatında olmalıdır. Gerekirse, elbette imzalanmalıdırlar. Teknik açıdan, belgeler metin formatında olmalı ve bu metin formatı pdf formatına dönüştürülmelidir. Bu belgeler mümkün mertebe görüntü tabanlı PDF formatında değil ‘metin aranabilir PDF’ türünde olmalıdır.

İmzasız yazılar ve yazılı savunmalar kabul edilmeyecektir. Elektronik ortamda dosyalanacak imzalı belgeler, orijinal kâğıt nüshanın taranması suretiyle oluşturulacaktır. Başvuru sahipleri orijinal kağıt nüshayı dosyalarında saklayacaklardır

Elektronik ortamda dosyalanan bir belgenin adının önüne başvuru numarası, ardından Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından Latin harfleriyle yazıldığı şekliyle başvuranın adı yazılır ve belgenin içeriğine ilişkin bir ibare yer almalıdır. Aşağıdaki örneğe bakınız: Bu örnekte 27603/20 (27603_20) başvuru numaralı Aydin v. Türkiye (Aydin_v.Türkiye) davasında Hükümet’in gözlemlemlerine cevaben başvurucunun davanın esası ve kabul edilirliğine ilişkin gözlemleri (OBS_Adm_Merits) ve adil tazmin talepleri (+_JS) sunulmuştur.

27603_20_Aydin_v.Türkiye_OBS_Adm_Merits+_JS

Ayrıca, bu belgeler mümkün olduğunca optimize edilmeli, böylece dosyanın kendisi mümkün olduğunca küçük olmalı, ancak elbette okuyucuya zarar vermemelidir. Her bir PDF belgesi için izin verilen maksimum boyut 50 MB’tır. Dosya bu boyutu aşarsa, belge bölünmeli ve buna göre adlandırılmalıdır (örn. Bölüm 1, Bölüm 2, vb.). eComms’a yüklenen dosyaların adları yalnızca genişletilmiş ASCII kodundaki karakterlerle belirtilmelidir. Kiril ve diğer alfabelere izin verilmez.

Belge Gönderim Tarihi

Başvurucunun belgeyi elektronik ortamda Mahkemeye başarıyla sunduğu tarih, Strazburg saatine dayalı olarak, Kural 38§2 anlamında gönderme tarihi veya Kural 73 § 1 amaçları doğrultusunda başvuru tarihi olarak kabul edilecektir.

Yapılan yazışmaların takibini kolaylaştırmak ve Mahkeme tarafından belirlenen zaman sınırlamalarına uyulmasını sağlamak için, başvuran e-posta hesabını ve eComms hesabını düzenli olarak kontrol etmelidir.

eComms İle İlgili Mahkeme Mahkeme’nin Yayımladığı Rehberler

eComms Kullanım Kılavuzu’nun İngilizce orijinal metni için buraya, Fransızca orijinal metni için buraya tarafımca yapılmış Türkçe çevirisine ulaşmak için buraya tıklayınız.

eComms Uygulama Talimatı’nın İngilizce orijinal metni için buraya, Fransızca orijinal metni için buraya tarafımca yapılmış Türkçe çevirisine ulaşmak için buraya tıklayınız.

Sık Yapılan Hatalar

Bildirim E-Postasını Cevaplamayın!

eComms (AİHM Elektronik İletişim Hizmeti) hesabına herhangi bir evrak eklendiğinde aşağıdaki görseldeki gibi e-posta ile bilgilendirme yapılır. Bu bilgilendirmede, başvuru numarası, davanın adı ve belgenin başlığı yer almaktadır. Belge başlığı, içeriğine göre adlandırılmaktadır. Örneğin aşağıdaki görselde AİHM Elektronik İletişim Hizmeti üzerinden gönderildiği bildirilen belge ‘Davalı Devlet’in gözlemlerinin ekleri’dir.

belge gelme bildirimi min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 43

Türkiye genelinde tarafıma ulaşan çok sayıda vakada, maalesef, eComms kullanmayı bilmeyen bazı temsilcilerin, eComms üzerinden belge (Örneğin, Davalı Devlet’in gözlemlerine karşı kendi gözlemleri ve adil tazmin talepleri) göndermek yerine bu e-postayı cevaplayarak Mahkeme ile kurmaya çalıştıklarını tespit ettim. Bu yanlış kullanım sonucu, malesef ilgili belgeler Mahkeme tarafından işleme alınmamıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin başvurucuyu bir cevaba davet ettiği durumlarda bu yanlış kullanım, söz konusu başvuruların kayıttan düşürülmesine sebep olabillmektedir.

Google Chrome’un Eski Sürümü Üzerinden Belge Göndermeyin!

Yukarıda Belge Gönderme: 5. Adım: Strazburg Yerel Saati Onayı başlığı altında dile getirdiğim üzere Avrupa İnsan Haları Mahkemesi’ne gönderilirken ‘gönderilen belgenin Strazburg yerel saatine göre Mahkeme’ye sunulduğunun’ kabul edilmesi gerekir. Bu kabul beyanı için aşağıdaki görselde yer alan bildirim ekranının sol üstünde bulunan beyaz kutucuğun işaretlenmesi gerekir. Ancak, Google Chrome’un eski sürümü bu işaretlemeye izin vermemektedir.

c15836 1221e76c529a42ba93655ba4eb8a896d~mv2

Bu nedenle, eComms üzerinden belge göndermek isteyenlerin Google Chrome‘un en güncel versiyonunu ya da Microsoft Edge, Yandex, Mozilla FireFox ya da Opera gibi diğer tarayıcıları kullanmalarını mutlaka tavsiye ederim (Aşağıdaki görsel Microsoft Edge web tarayıcısından alınmıştır).

saat min
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 44

Sıkça Sorulan Sorular

eComms, dosyalanmış bir belgenin değiştirilmesine, yenilenmesine veya silinmesine izin vermez Başvuru sahipleri, sunmuş oldukları bir belgede değişiklik yapma ihtiyacı hissederse, farklı isimle (örneğin, belge adına “değiştirildi (İngilizce ‘rectified’)” kelimesini ekleyerek) yeni bir belge oluşturmalıdır. Bu fırsat yalnızca gerçekten gerekli olduğunda kullanılmalı ve küçük hataları düzeltmek için kullanılmamalıdır.

Bir başvuranın aynı belgenin birden fazla versiyonunu sunmuş olması halinde, sadece zamanında sunulan belge dikkate alınır. Birden fazla versiyonun zamanında sunulmuş olması halinde, Daire Başkanı aksine karar vermedikçe, en son versiyon dikkate alınır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 36. maddesinin 2. fıkrası kapsamında Daire Başkanı tarafından başvurucuya kendisini temsil etme yetkisi verilmişse başvurucu, sonradan yazılı bir talepte bulunarak kendi adına eComms hesabı açılmasını ve söz konusu başvurunun bu hesaba eklenmesini talep etmelidir.

AİHM Elektronik İletişim Hizmeti, bir şikayet İç Tüzüğün 54. maddesinin 2. fıkrasının (b) bendi uyarınca davalı Sözleşmeci Tarafa bildirildiğinde ya da bir hukuki bölümün bunun açıkça yapılacağına ve elektronik iletişimin kurulması gerektiğine karar verdiğinde etkinleştirilir. Bu süreç uzun yılları bulabilir. Dava bu aşamaya gelmeden başvurucu ya da avukatları kendiliğinden başvurunun bir eComms hesabına eklenmesini talep edemezler.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 36. maddesinin 2. fıkrası kapsamında Daire Başkanı tarafından başvurucuya kendisini temsil etme yetkisi verilmişse başvurucu kendi adına eComms hesabı açarak söz konusu başvurunun bu hesaba eklenmesini talep edebilir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 36. maddesinin 4. fıkrası gereğince başvurucu, Sözleşmeci Taraflardan herhangi birinde görev yapmaya yetkili olan ve bu Taraf Devletlerden birinde ikamet eden bir avukat veya Daire Başkanı tarafından uygun görüle başka bir kişi tarafından temsil edilmelidir.

Bu kapsamda, Daire başkanı tarafından uygun görülen avukat olmayan temsilci de kendi adına eComms hesabı açarak söz konusu başvurunun bu hesaba eklenmesini talep edebilir? 

eComms üzerinden sunulacak tüm belgeler PDF formatında olmalıdır. Gerekirse, elbette imzalanmalıdırlar. Teknik açıdan, belgeler metin formatında olmalı ve bu metin formatı pdf formatına dönüştürülmelidir. Bu belgeler mümkün mertebe görüntü tabanlı PDF formatında değil ‘metin aranabilir PDF’ türünde olmalıdır.

Yukarıda da açıklandığı üzere AİHM Elektronik İletişim Hizmeti, bir şikayet İç Tüzüğün 54. maddesinin 2. fıkrasının (b) bendi uyarınca davalı Sözleşmeci Tarafa bildirildiğinde ya da bir hukuki bölümün bunun açıkça yapılacağına ve elektronik iletişimin kurulması gerektiğine karar verdiğinde etkinleştirilir.

Böyle bir durumda her bir başvuru için ayrı ayrı e-posta adresi bildirilerek ayrı ayrı AİHM Elektronik İletişim Hizmeti hesabı açılması mümkündür. Bir kişinin birden fazla hesabı olabilir. Ancak Mahkeme, bir kişinin hatta bir hukuk bürosunda birlikte çalışan çok sayıda avukatın dahi sadece bir tane AİHM Elektronik İletişim Hizmeti hesabı olmasını tavsiye etmektedir.

Halıhazırda içerisinde bir başvurunun bulunduğu bir eComms hesabının ilişkili olduğu e-posta adresi, başka bir başvuru için de eComms hesabı açılması amacıyla Mahkeme’ye bildirildiğinde, aynı e-posta adresi için başka bir eComms hesabı açılmaz. Yani bir e-posta adresi sadece bir AİHM Elektronik İletişim Hizmeti hesabı ile ilişkili olabilir. Böyle bir durumda sonraki başvuru mevcut eComms hesabına eklenecektir. Örneğin, aşağıdaki görselde bir eComms hesabına kayıtlı çok sayıda başvuru olduğunu görebilirsiniz:

eComms
eComms: AİHM Elektronik İletişim Hizmeti 45

Bir başvuru sadece bir eComms hesabına eklenebilir?

AİHM ÖNÜNDEKİ GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN WHATSAPP KANALIMI TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

Whatsapp
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önündeki davalarda yaşanan gelişmelere,
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin kararlarına,
  • AİHM’in Türk Hükümeti’ni savunmaya davet ettiği davalara,
  • AİHM’in önemli bildirilerine
  • Yazımlarıma,sıcağı sıcağına ulaşmak için kanalımı WhatsApp kanalımı takip edebilirsiniz.

Similar Posts